Hi !

I am having troubles with a previously working installation of
mailman: the messages sent to the list are eaten and nothing happens:
nothing in the logs, nothing sent, no trace in the archives.

I tested the exim4 configuration by replacing the /var/lib/mailman/
mail/mailman binary by a custom script capturing parameters and STDIN:
parameters: ["post", "test-news"]

stdin content: "From SENDER EMAIL Mon Sep 01 22:47:05 2008\nReceived:
from 144.71.3.213.cust.bluewin.ch ([213.3.71.144] helo=[10.0.0.13])\n
\tby teti.ch with esmtpa (Exim 4.63)\n\t(envelope-from <SENDER EMAIL>)
\n\tid 1KaGIj-0004ug-QV\n\tfor LIST EMAIL; Mon, 01 Sep 2008 22:47:05
+0200\nMessage-Id: <6F858790-A9AD-4849-8C21-A98E56B8AA7A at example.com>
\nFrom: Gaspard Bucher <SENDER EMAIL>\nTo: LIST EMAIL\nContent-Type:
text/plain; charset=US-ASCII; format=flowed\nContent-Transfer-
Encoding: 7bit\nMime-Version: 1.0 (Apple Message framework
v926)\nSubject: test5\nDate: Mon, 1 Sep 2008 22:52:45 +0200\nX-Mailer:
Apple Mail (2.926)\n\ncinq\t\n\n"

I cannot even find a log information. Logs are empty:
-rw-rw-r-- 1 list list 308 2008-09-01 23:01 error
-rw-rw-r-- 1 list list 0 2008-09-01 06:27 post
-rw-rw-r-- 1 list list 0 2008-09-02 06:27 qrunner
-rw-rw-r-- 1 list list 0 2008-09-01 06:27 qrunner.1
-rw-rw-r-- 1 list list 0 2008-09-02 06:27 smtp
-rw-rw-r-- 1 list list 0 2008-09-01 06:27 smtp.1
-rw-rw-r-- 1 list list 0 2008-09-02 06:27 smtp-failure
-rw-rw-r-- 1 list list 0 2008-09-01 06:27 smtp-failure.1
-rw-rw-r-- 1 list list 76 2008-09-01 22:27 subscribe

the error log contains the following:

Sep 01 22:25:23 2008 (17281) couldn't load config file /var/lib/
mailman/lists/test-news/config.pck
invalid load key, 'm'.
Sep 01 22:25:23 2008 (17281) fixing corrupt config file, using: /var/
lib/mailman/lists/test-news/config.pck.last
Sep 01 23:01:19 2008 post(19291): post script, list not found: cosoasdf

related to some things I tried to see what was happening.


Any clue would be greatly welcome, I'm totally lost here.

Gaspard

System:
2.6.18-xenU64
debian etch

mailman:
Package: mailman
State: installed
Automatically installed: no
Version: 1:2.1.9-7

Search Discussions

  • Mark Sapiro at Sep 4, 2008 at 12:54 am

    Gaspard Bucher wrote:
    I am having troubles with a previously working installation of
    mailman: the messages sent to the list are eaten and nothing happens:
    nothing in the logs, nothing sent, no trace in the archives.

    I tested the exim4 configuration by replacing the /var/lib/mailman/
    mail/mailman binary by a custom script capturing parameters and STDIN:
    parameters: ["post", "test-news"]

    stdin content: "From SENDER EMAIL Mon Sep 01 22:47:05 2008\nReceived:
    from 144.71.3.213.cust.bluewin.ch ([213.3.71.144] helo=[10.0.0.13])\n
    \tby teti.ch with esmtpa (Exim 4.63)\n\t(envelope-from <SENDER EMAIL>)
    \n\tid 1KaGIj-0004ug-QV\n\tfor LIST EMAIL; Mon, 01 Sep 2008 22:47:05
    +0200\nMessage-Id: <6F858790-A9AD-4849-8C21-A98E56B8AA7A at example.com>
    \nFrom: Gaspard Bucher <SENDER EMAIL>\nTo: LIST EMAIL\nContent-Type:
    text/plain; charset=US-ASCII; format=flowed\nContent-Transfer-
    Encoding: 7bit\nMime-Version: 1.0 (Apple Message framework
    v926)\nSubject: test5\nDate: Mon, 1 Sep 2008 22:52:45 +0200\nX-Mailer:
    Apple Mail (2.926)\n\ncinq\t\n\n"

    OK, so exim is working. This should result in the message being added
    to the appropriate Mailman queue. Is Mailman (the qrunners) running to
    process the queues?

    I cannot even find a log information. Logs are empty:
    -rw-rw-r-- 1 list list 308 2008-09-01 23:01 error
    -rw-rw-r-- 1 list list 0 2008-09-01 06:27 post
    -rw-rw-r-- 1 list list 0 2008-09-02 06:27 qrunner
    -rw-rw-r-- 1 list list 0 2008-09-01 06:27 qrunner.1
    -rw-rw-r-- 1 list list 0 2008-09-02 06:27 smtp
    -rw-rw-r-- 1 list list 0 2008-09-01 06:27 smtp.1
    -rw-rw-r-- 1 list list 0 2008-09-02 06:27 smtp-failure
    -rw-rw-r-- 1 list list 0 2008-09-01 06:27 smtp-failure.1
    -rw-rw-r-- 1 list list 76 2008-09-01 22:27 subscribe

    the error log contains the following:

    Sep 01 22:25:23 2008 (17281) couldn't load config file /var/lib/
    mailman/lists/test-news/config.pck
    invalid load key, 'm'.
    Sep 01 22:25:23 2008 (17281) fixing corrupt config file, using: /var/
    lib/mailman/lists/test-news/config.pck.last
    Sep 01 23:01:19 2008 post(19291): post script, list not found: cosoasdf

    related to some things I tried to see what was happening.

    Those are possibly problems, but not enough to explain problems with
    several messages.

    Any clue would be greatly welcome, I'm totally lost here.

    Look in Mailman's qfiles. I suspect you'll see the messages in
    qfiles/in/ indicating that at least IncomingRunner is not running.

    See <http://wiki.list.org/x/A4E9>.

    --
    Mark Sapiro <mark at msapiro.net> The highway is for gamblers,
    San Francisco Bay Area, California better use your sense - B. Dylan
  • Gaspard Bucher at Sep 4, 2008 at 10:45 am
    Solved !

    The problem was that "mailmanctl" was not running. I just did "/etc/
    init.d/mailman start" and all the mails got sent at once.

    I should have looked into "/var/lib/mailman/qfiles" to see that the
    messages where left in the queue.

    Thanks for your help.

    Gaspard
    Look in Mailman's qfiles. I suspect you'll see the messages in
    qfiles/in/ indicating that at least IncomingRunner is not running.

    See <http://wiki.list.org/x/A4E9>.

Related Discussions

Discussion Navigation
viewthread | post
Discussion Overview
groupmailman-users @
categoriespython
postedSep 3, '08 at 8:08a
activeSep 4, '08 at 10:45a
posts3
users2
websitelist.org

2 users in discussion

Gaspard Bucher: 2 posts Mark Sapiro: 1 post

People

Translate

site design / logo © 2022 Grokbase