FAQ
Edit report at http://pear.php.net/bugs/bug.php?id=18594&edit=1

ID: 18594
Updated by: spam2@rhsoft.net
Reported By: spam2 at rhsoft dot net
Summary: Net_SMTP-1.6.0 breaks SMTP-Auth
Status: Feedback
Type: Bug
Package: Net_SMTP
Operating System: Fedora Linux x86_64
Package Version: 1.6.0
PHP Version: 5.3.6
Assigned To: jon
Roadmap Versions:
New Comment:

$conf['mailer']['params']['auth'] = 'PLAIN';
will "solve" the problem

please can anybody fix this bug since the latest horde-release does
change nothing, horde-devs calling my reports FUD as also calling this
bugreport FUD and fact is the PAER-Update breaks MD%-Authentication,
there is NO authetication try on the server if using CRAM-MD5


Previous Comments:
------------------------------------------------------------------------

[2011-06-18 13:27:02] rhsoftware

Sorry but i am in this case inly a enduser of horde/pear_smtp, never
used it actevily an dfrom monday on two weeks at holiday, so i worked
day and night the last week - no way to play with debugging here :-(

------------------------------------------------------------------------

[2011-06-17 18:33:01] jon

-Assigned To:
+Assigned To: jon
The SMTP AUTH method selection code was rewritten for version 1.6.0.
(The goal
is to allow additional external AUTH methods to be registered with
Net_SMTP.) The
existing AUTH implementations, including DIGEST-MD5, should be the same
as in
previous version of Net_SMTP.

Given that, these would be helpful next steps:

- Temporarily try a different AUTH method other than DIGEST-MD5. LOGIN
and
PLAIN are good candidates.

- Enable Net_SMTP's debugging mode (setDebug(true)). This will dump the
full
SMTP conversation to the output stream. That will be very helpful in
determining
where things are going wrong. I unfortunately don't know the easiest
way to do
that from within IMP.

And my apologies for introducing this problem in the first place.

------------------------------------------------------------------------

[2011-06-17 11:48:00] rhsoftware

Net_SMTP 1.5.2 stable
imp-4.3.9-3.fc14.rh.20110526.noarch

IMP is not changed because Horde4 is not a topic here this time
So the only change is Net_SMTP
we can use to 100% verify it is Net_SMTP which is the problem
it is becazse nothing other file is zouched on the system and it is the
only
PEAR-package which is updated and after revert this the problem is
solved

------------------------------------------------------------------------

[2011-06-12 07:39:32] doconnor

-Status: Open
+Status: Feedback


------------------------------------------------------------------------

[2011-06-12 07:39:17] doconnor

Hi Harald,
Thanks for the report. Can I ask you to adjust your tone in future when
making bug reports; and include reproducible
test steps - many of the people here are volunteers; and none of them
intentionally set out to break things for you.

Now what was the previous version of net_smtp you were using/have
currently restored to?

$ pear list | grep Net_SMTP

At the very least, we can then look at all of the changes to identify
where potential regression occurred.

Secondly, can I get you to verify that the version of imp you were using
previously is 4.3.9 - there's a reasonable
chance that configuration in is no longer set up the same way or
otherwise changed in some subtle way.

Thirdly, can I get you to try to make a small reproducible test case
using only Net_SMTP & the assorted credentials - we
can use to 100% verify it is Net_SMTP which is the problem; and to prove
any fixes that are made are tested.

------------------------------------------------------------------------

The remainder of the comments for this report are too long. To view
the rest of the comments, please view the bug report online at
http://pear.php.net/bugs/bug.php?id=18594

Search Discussions

  • Jon at Aug 12, 2011 at 5:32 pm
    Edit report at http://pear.php.net/bugs/bug.php?id=18594&edit=1

    ID: 18594
    Updated by: jon@php.net
    Reported By: spam2 at rhsoft dot net
    Summary: Net_SMTP-1.6.0 breaks SMTP-Auth
    Status: Feedback
    Type: Bug
    Package: Net_SMTP
    Operating System: Fedora Linux x86_64
    Package Version: 1.6.0
    PHP Version: 5.3.6
    Assigned To: jon
    Roadmap Versions:
    New Comment:

    Because I'm still having trouble reproducing this problem myself, it
    would be very
    helpful if you could either attach the SMTP debugging output (see my
    previous
    comment) or some sort of equivalent wire capture.

    Alternatively, could you contact me directly (jon@php.net) with a
    temporary
    username and password for your SMTP server that I could use to reproduce
    and
    debug the problem?

    No one here is calling this bug report FUD, but I'm afraid I can't do
    much more to help
    without a few more details. Thanks.


    Previous Comments:
    ------------------------------------------------------------------------

    [2011-08-12 14:51:59] rhsoftware

    $conf['mailer']['params']['auth'] = 'PLAIN';
    will "solve" the problem

    please can anybody fix this bug since the latest horde-release does
    change nothing, horde-devs calling my reports FUD as also calling this
    bugreport FUD and fact is the PAER-Update breaks MD%-Authentication,
    there is NO authetication try on the server if using CRAM-MD5

    ------------------------------------------------------------------------

    [2011-06-18 13:27:02] rhsoftware

    Sorry but i am in this case inly a enduser of horde/pear_smtp, never
    used it actevily an dfrom monday on two weeks at holiday, so i worked
    day and night the last week - no way to play with debugging here :-(

    ------------------------------------------------------------------------

    [2011-06-17 18:33:01] jon

    -Assigned To:
    +Assigned To: jon
    The SMTP AUTH method selection code was rewritten for version 1.6.0.
    (The goal
    is to allow additional external AUTH methods to be registered with
    Net_SMTP.) The
    existing AUTH implementations, including DIGEST-MD5, should be the same
    as in
    previous version of Net_SMTP.

    Given that, these would be helpful next steps:

    - Temporarily try a different AUTH method other than DIGEST-MD5. LOGIN
    and
    PLAIN are good candidates.

    - Enable Net_SMTP's debugging mode (setDebug(true)). This will dump the
    full
    SMTP conversation to the output stream. That will be very helpful in
    determining
    where things are going wrong. I unfortunately don't know the easiest
    way to do
    that from within IMP.

    And my apologies for introducing this problem in the first place.

    ------------------------------------------------------------------------

    [2011-06-17 11:48:00] rhsoftware

    Net_SMTP 1.5.2 stable
    imp-4.3.9-3.fc14.rh.20110526.noarch

    IMP is not changed because Horde4 is not a topic here this time
    So the only change is Net_SMTP
    we can use to 100% verify it is Net_SMTP which is the problem
    it is becazse nothing other file is zouched on the system and it is the
    only
    PEAR-package which is updated and after revert this the problem is
    solved

    ------------------------------------------------------------------------

    [2011-06-12 07:39:32] doconnor

    -Status: Open
    +Status: Feedback


    ------------------------------------------------------------------------

    The remainder of the comments for this report are too long. To view
    the rest of the comments, please view the bug report online at
    http://pear.php.net/bugs/bug.php?id=18594
  • Spam2 at Aug 12, 2011 at 10:03 pm
    Edit report at http://pear.php.net/bugs/bug.php?id=18594&edit=1

    ID: 18594
    Updated by: spam2@rhsoft.net
    Reported By: spam2 at rhsoft dot net
    Summary: Net_SMTP-1.6.0 breaks SMTP-Auth
    Status: Feedback
    Type: Bug
    Package: Net_SMTP
    Operating System: Fedora Linux x86_64
    Package Version: 1.6.0
    PHP Version: 5.3.6
    Assigned To: jon
    Roadmap Versions:
    New Comment:

    How should i debug SMTP-Sessions from Horde?

    I recommend that you setup Horde3 to reproduce this or make a request by
    the horde-developers which are ignoring users since years on bugreports
    to help debug this, 100% sure i am not the only one with this problem as
    long i am not the only one which does use CRAM-MD5

    IT IS NO FAILED AUTH, USING CRAM-MD5 DOES NO AUTH
    se my first post with the "Client host rejected" from postfix, this is
    directly after
    connect and there is no auth


    Previous Comments:
    ------------------------------------------------------------------------

    [2011-08-12 19:32:41] jon

    Because I'm still having trouble reproducing this problem myself, it
    would be very
    helpful if you could either attach the SMTP debugging output (see my
    previous
    comment) or some sort of equivalent wire capture.

    Alternatively, could you contact me directly (jon@php.net) with a
    temporary
    username and password for your SMTP server that I could use to reproduce
    and
    debug the problem?

    No one here is calling this bug report FUD, but I'm afraid I can't do
    much more to help
    without a few more details. Thanks.

    ------------------------------------------------------------------------

    [2011-08-12 14:51:59] rhsoftware

    $conf['mailer']['params']['auth'] = 'PLAIN';
    will "solve" the problem

    please can anybody fix this bug since the latest horde-release does
    change nothing, horde-devs calling my reports FUD as also calling this
    bugreport FUD and fact is the PAER-Update breaks MD%-Authentication,
    there is NO authetication try on the server if using CRAM-MD5

    ------------------------------------------------------------------------

    [2011-06-18 13:27:02] rhsoftware

    Sorry but i am in this case inly a enduser of horde/pear_smtp, never
    used it actevily an dfrom monday on two weeks at holiday, so i worked
    day and night the last week - no way to play with debugging here :-(

    ------------------------------------------------------------------------

    [2011-06-17 18:33:01] jon

    -Assigned To:
    +Assigned To: jon
    The SMTP AUTH method selection code was rewritten for version 1.6.0.
    (The goal
    is to allow additional external AUTH methods to be registered with
    Net_SMTP.) The
    existing AUTH implementations, including DIGEST-MD5, should be the same
    as in
    previous version of Net_SMTP.

    Given that, these would be helpful next steps:

    - Temporarily try a different AUTH method other than DIGEST-MD5. LOGIN
    and
    PLAIN are good candidates.

    - Enable Net_SMTP's debugging mode (setDebug(true)). This will dump the
    full
    SMTP conversation to the output stream. That will be very helpful in
    determining
    where things are going wrong. I unfortunately don't know the easiest
    way to do
    that from within IMP.

    And my apologies for introducing this problem in the first place.

    ------------------------------------------------------------------------

    [2011-06-17 11:48:00] rhsoftware

    Net_SMTP 1.5.2 stable
    imp-4.3.9-3.fc14.rh.20110526.noarch

    IMP is not changed because Horde4 is not a topic here this time
    So the only change is Net_SMTP
    we can use to 100% verify it is Net_SMTP which is the problem
    it is becazse nothing other file is zouched on the system and it is the
    only
    PEAR-package which is updated and after revert this the problem is
    solved

    ------------------------------------------------------------------------

    The remainder of the comments for this report are too long. To view
    the rest of the comments, please view the bug report online at
    http://pear.php.net/bugs/bug.php?id=18594
  • Jon at Aug 13, 2011 at 5:06 pm
    Edit report at http://pear.php.net/bugs/bug.php?id=18594&edit=1

    ID: 18594
    Updated by: jon@php.net
    Reported By: spam2 at rhsoft dot net
    Summary: Net_SMTP-1.6.0 breaks SMTP-Auth
    -Status: Feedback
    +Status: Closed
    Type: Bug
    Package: Net_SMTP
    Operating System: Fedora Linux x86_64
    Package Version: 1.6.0
    PHP Version: 5.3.6
    Assigned To: jon
    Roadmap Versions:
    New Comment:

    -Status: Feedback
    +Status: Closed
    Thank you for your bug report. This issue has been fixed
    in the latest released version of the package, which you can download at
    http://pear.php.net/get/

    Version 1.6.1 should fix the SASL-based AUTH methods.


    Previous Comments:
    ------------------------------------------------------------------------

    [2011-08-13 00:03:20] rhsoftware

    How should i debug SMTP-Sessions from Horde?

    I recommend that you setup Horde3 to reproduce this or make a request by
    the horde-developers which are ignoring users since years on bugreports
    to help debug this, 100% sure i am not the only one with this problem as
    long i am not the only one which does use CRAM-MD5

    IT IS NO FAILED AUTH, USING CRAM-MD5 DOES NO AUTH
    se my first post with the "Client host rejected" from postfix, this is
    directly after
    connect and there is no auth

    ------------------------------------------------------------------------

    [2011-08-12 19:32:41] jon

    Because I'm still having trouble reproducing this problem myself, it
    would be very
    helpful if you could either attach the SMTP debugging output (see my
    previous
    comment) or some sort of equivalent wire capture.

    Alternatively, could you contact me directly (jon@php.net) with a
    temporary
    username and password for your SMTP server that I could use to reproduce
    and
    debug the problem?

    No one here is calling this bug report FUD, but I'm afraid I can't do
    much more to help
    without a few more details. Thanks.

    ------------------------------------------------------------------------

    [2011-08-12 14:51:59] rhsoftware

    $conf['mailer']['params']['auth'] = 'PLAIN';
    will "solve" the problem

    please can anybody fix this bug since the latest horde-release does
    change nothing, horde-devs calling my reports FUD as also calling this
    bugreport FUD and fact is the PAER-Update breaks MD%-Authentication,
    there is NO authetication try on the server if using CRAM-MD5

    ------------------------------------------------------------------------

    [2011-06-18 13:27:02] rhsoftware

    Sorry but i am in this case inly a enduser of horde/pear_smtp, never
    used it actevily an dfrom monday on two weeks at holiday, so i worked
    day and night the last week - no way to play with debugging here :-(

    ------------------------------------------------------------------------

    [2011-06-17 18:33:01] jon

    -Assigned To:
    +Assigned To: jon
    The SMTP AUTH method selection code was rewritten for version 1.6.0.
    (The goal
    is to allow additional external AUTH methods to be registered with
    Net_SMTP.) The
    existing AUTH implementations, including DIGEST-MD5, should be the same
    as in
    previous version of Net_SMTP.

    Given that, these would be helpful next steps:

    - Temporarily try a different AUTH method other than DIGEST-MD5. LOGIN
    and
    PLAIN are good candidates.

    - Enable Net_SMTP's debugging mode (setDebug(true)). This will dump the
    full
    SMTP conversation to the output stream. That will be very helpful in
    determining
    where things are going wrong. I unfortunately don't know the easiest
    way to do
    that from within IMP.

    And my apologies for introducing this problem in the first place.

    ------------------------------------------------------------------------

    The remainder of the comments for this report are too long. To view
    the rest of the comments, please view the bug report online at
    http://pear.php.net/bugs/bug.php?id=18594
  • Spam2 at Aug 13, 2011 at 7:01 pm
    Edit report at http://pear.php.net/bugs/bug.php?id=18594&edit=1

    ID: 18594
    Updated by: spam2@rhsoft.net
    Reported By: spam2 at rhsoft dot net
    Summary: Net_SMTP-1.6.0 breaks SMTP-Auth
    Status: Closed
    Type: Bug
    Package: Net_SMTP
    Operating System: Fedora Linux x86_64
    Package Version: 1.6.0
    PHP Version: 5.3.6
    Assigned To: jon
    Roadmap Versions:
    New Comment:

    confirmed - 1.6.1 is fixing the problem

    Aug 13 20:58:29 backup-dbmail postfix/smtpd[15166]: Anonymous TLS
    connection established from buildserver.*****[10.0.0.103]: TLSv1 with
    cipher DHE-RSA-AES256-SHA (256/256 bits)
    Aug 13 20:58:29 backup-dbmail postfix/smtpd[15166]: 208DA97:
    client=buildserver.*****[10.0.0.103], sasl_method=CRAM-MD5,
    sasl_username=webmail@*****
    Aug 13 20:58:29 backup-dbmail postfix/cleanup[15170]: 208DA97:
    message-id=<20110813205828.1686752gpu29ya8k@webmail2.*****>
    Aug 13 20:58:29 backup-dbmail postfix/qmgr[13386]: 208DA97:
    from=<h.reindl@*****>, size=888, nrcpt=1 (queue active)


    Previous Comments:
    ------------------------------------------------------------------------

    [2011-08-13 19:06:49] jon

    -Status: Feedback
    +Status: Closed
    Thank you for your bug report. This issue has been fixed
    in the latest released version of the package, which you can download at
    http://pear.php.net/get/

    Version 1.6.1 should fix the SASL-based AUTH methods.

    ------------------------------------------------------------------------

    [2011-08-13 00:03:20] rhsoftware

    How should i debug SMTP-Sessions from Horde?

    I recommend that you setup Horde3 to reproduce this or make a request by
    the horde-developers which are ignoring users since years on bugreports
    to help debug this, 100% sure i am not the only one with this problem as
    long i am not the only one which does use CRAM-MD5

    IT IS NO FAILED AUTH, USING CRAM-MD5 DOES NO AUTH
    se my first post with the "Client host rejected" from postfix, this is
    directly after
    connect and there is no auth

    ------------------------------------------------------------------------

    [2011-08-12 19:32:41] jon

    Because I'm still having trouble reproducing this problem myself, it
    would be very
    helpful if you could either attach the SMTP debugging output (see my
    previous
    comment) or some sort of equivalent wire capture.

    Alternatively, could you contact me directly (jon@php.net) with a
    temporary
    username and password for your SMTP server that I could use to reproduce
    and
    debug the problem?

    No one here is calling this bug report FUD, but I'm afraid I can't do
    much more to help
    without a few more details. Thanks.

    ------------------------------------------------------------------------

    [2011-08-12 14:51:59] rhsoftware

    $conf['mailer']['params']['auth'] = 'PLAIN';
    will "solve" the problem

    please can anybody fix this bug since the latest horde-release does
    change nothing, horde-devs calling my reports FUD as also calling this
    bugreport FUD and fact is the PAER-Update breaks MD%-Authentication,
    there is NO authetication try on the server if using CRAM-MD5

    ------------------------------------------------------------------------

    [2011-06-18 13:27:02] rhsoftware

    Sorry but i am in this case inly a enduser of horde/pear_smtp, never
    used it actevily an dfrom monday on two weeks at holiday, so i worked
    day and night the last week - no way to play with debugging here :-(

    ------------------------------------------------------------------------

    The remainder of the comments for this report are too long. To view
    the rest of the comments, please view the bug report online at
    http://pear.php.net/bugs/bug.php?id=18594

Related Discussions

Discussion Navigation
viewthread | post
Discussion Overview
grouppear-bugs @
categoriesphp
postedAug 12, '11 at 12:51p
activeAug 13, '11 at 7:01p
posts5
users2
websitepear.php.net

2 users in discussion

Spam2: 3 posts Jon: 2 posts

People

Translate

site design / logo © 2021 Grokbase